Att tänka på när man väljer hockeyutrustning

Utrustningen är en väldigt viktig del av ishockey. Allt från klubban och skidskorna till alla olika skydd är viktiga att välja med omsorg om man vill få något som passar rätt.

Klubban

Klubban är ett område där det alltid finns en hel del diskussion. Till viss del är det en fråga om spelstil, men det finns även allmänna saker att överväga. Ett tips är att leta runt på sajter där man kan hitta billiga hockeyklubbor. Då kan man helt enkelt köpa en lite längre och kapa till den längd man föredrar. Det viktiga då är att man håller där man kommer vilja kapa klubban och testa bland annat svikten där först.

Skridskor

När man provar skridskor är det viktigt att börja testa hälgreppet. Ett bra hälgrepp ökar komforten och bidrar till en bättre åkteknik. Se också till att de är tillräckligt stabila i sidled samtidigt som de ger bra flex framåt. Ju hårdare skridskor man väljer desto starkare och bättre balans behöver man ha. Det är också bra att skjuta fram foten så långt man bara kan när man provar nya skridskor. Man ska nu ha ett utrymme på mellan 5-12 mm från bakkanten och fram till hälen. Köper man för stora skidskor ökar risken för skavsår och man förlorar både åkstyrka och stabilitet.

Hjälm

En bra hjälm är en som är anpassad ens huvud och sitter bekvämt. När man ställer in den ska hjälmkanten vara omkring en centimeter ovanför ögonbrynen. Hakbandet ska sitta så det inte kan glida över hakan. Man räknar med att en hjälm håller mellan 3-4 år, men så fort det uppstår bara en liten spricka i den ska man byta ut den omedelbart.

Handskar

Hockeyhandskar kan antingen sitta åt ordentligt eller vara något löst. Detta är mer en smaksak än något annat. Gillar man lösa handskar är det dock viktigt att de inte sitter så löst att de tappar passformen. Fingrarna ska dessutom inte nå ända fram till i handsken för att skydda fingerspetsarna.

Skötsel

För att utrustningen ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att sköta den rätt. Det finns bra skötselråd för alla delarna av utrustning att hitta här.