Allt om målvaktsutrustningen

En hockeymålvakt har i det stora hela samma sorts utrustning som resten av spelarna. Men utformningen av den är på flera olika håll väldigt olika. Och det finns mycket goda anledningar bakom dessa skillnader.Går man tillbaka en bit i ishockeys historia hade målvakten mer eller mindre exakt samma utrustning som alla andra spelarna på laget. Vilket inkluderade ingen hjälm eller något slags skydd för ansiktet. Vilket ju är svårt att tänka sig idag med tanke på hur mycket skydd vi ser till att alla hockeyspelare ska ha på sig.

Klubban

Även om målvakten har många sätt att skydda målet med sin plockhandske, benskydd och kroppen rent allmänt, är klubban fortfarande en viktigt redskap. Alla som sett hockey spelas ved säkert att målvaktsklubbor har andra former än utespelarnas klubbor. Proportionerna av blad och sköld mot skaftlängden är det som gör klubban välbalanserad. Vilket är varför det är viktigt för målvakter att hitta rätt klubba och inte bara kapa till en längre klubba för att få den att passa.

Handskarna

Målvakter har också till skillnad från utespelare två olika handskar. Detta är den redan ovannämnda plockhandsken och klubbhandsken. Plockhandsken är för många målvakter den viktigaste att välja med omsorg då det är ett av de allra viktigaste redskapen att fånga pucken med. Klubbhandsken är huvudsakligen för att styra pucken ut ur skottområdet och det är viktigt att klubbhandsken känns hanterbar och inte för stor och klumpig.

Hjälmen

Hjälmen målvakter bär är menad att ge en extra nivå av skydd mot flygande puckar och klubbspetsar. Gallret på en målvaktshjälm är designad att klara av träffar från puckar som färdas i upp till 130 km/tim. De ska också dämpa energin av pucken genom att svikta något. Om gallertrådarna blir böjda är det viktigt att byta ut gallret för att inte riskera att nästa skott göra allvarlig skada.

Benskydd

Benskydden hjälper målvakten att skydda hålet som naturligt uppstår mellan benen när man står i djup arbetsställning och på vägen ned i ställningen man kallar butterfly. Nere i butterfly ska skyddens insidor ligga med hela sin längt mot isen för att kunna stoppa alla sorters skott efter isen.

Armbågsskydd

Detta är ett viktigt skydd särskilt om man är lite yngre. Armbågen ska sitta mitt i skyddets skålla. Se sedan till att spänna åt remmarna så de inte kan snurra.

Arm och bröstskydd

Dessa delar av din kropp utsätts för många puckar under träning och match och det är viktigt att du är skyddad här. Det är bra att tänka på att axlar och armbågar hamnar rätt och att inte ärmarna kommer för långt ned i handskarna.

Skridskor

Det finns speciella skridskor för målvakter, de skyddar bättre och ger en god balans. Detta är viktigt för att kunna röra sig i målet effektivt.